En el enigmático videoensayo DOUBLE TAKE de Johan Grimonprez, ocurre un encuentro entre Alfred Hitchcock y su doppelgänger. Grimonprez utiliza un texto de Tom McCarthy, basado libremente en un minicuento de Jorge Luis Borges, como espina dorsal de un montaje asociativo de fragmentos tomados de documentales, material de archivo, propagandas viejas y las películas y programas de televisión del maestro del suspenso. Ese encuentro Borgiano ocurre durante el último sueño del director. Luego del lúgubre y mutuo reconocimiento, le dice Hitchcock a Hitchcock: ‘If we were succesful, it’s because we showed people what they recognized as themselves: guilt, desire, anxiety, love, death. Guilt.

Dit is geen academische tekst. Terminologie en/of praktische samenvattingen zult u hier helaas niet vinden. Leesbaarheid is wel erg belangrijk geweest tijdens het schrijven van dit document. 

Voorkennis over het centrale onderwerp (het verband tussen beeldvorming van bevolkingsgroepen en het ontstaan van een negatieve houding tegenover die groepen) kan de lectuur vergemakkelijken, maar deze tekst spreekt zo veel mogelijk voor zich en een korte internetnavigatie zal hulp bieden waar nodig.

04/06/2019

De opening van Minding the Gap geeft een beeld van vrijheid weer dat zo cool en zo nu is dat je op elk moment een slogan verwacht door een merk van hippe sportkledij. Een groepje jongeren op skateboards eigent zich de stad toe. Ze bewegen lachend, ongehinderd en razendsnel door lege straten en parkings in de vroege ochtendzon.

“FREE TO BE YOURSELF”

Of zoiets.

Maar wat volgt is juist het tegenovergestelde.

28/05/2019

Het is opvallend hoe klassiek de opbouw van On Air is, maar een klassieke documentaire lijkt toch een zeer effectieve manier te zijn om de werkwijze van een totalitair regime aan te kaarten.

Al vanaf het openingsbeeld worden we ondergedompeld in een wereld waarin politieke ontwikkelingen anders worden beleefd door de gewone burger. Welkom in Bujumbura.

21/05/2019

“De broers Dardenne outen zich als islamcritici”. Zo kopte Focus Knack onlangs een interview met de gelauwerde Luikse filmmakers. Met Le Jeune Ahmed, waarmee ze voor de achtste keer genomineerd werden voor de Gouden Palm, zouden ze volgens het tijdschrift ook “hun tanden tonen”. Het gesprek is een sterk staaltje wij-zij-denken, waarin het dragen van een hoofddoek op school en openbare instellingen tot niks anders dan oorlog kan leiden.

20/05/2019

Op 9 mei was er een zeer beleefd en constructief maar daarom niet minder confronterend gesprek in KVS naar aanleiding van de voorstelling Black van NTGent. Het was een eigenaardig concept omdat het geen inleiding was, maar wel vóór het begin van de voorstelling doorging. Het is in ieder geval gezond om reflectiemomenten te koppelen aan stukken die grote controverse opzoeken, voor of na het hoofdprogramma.

16/05/2019

The Kindergarten Teacher is het verhaal van Lisa, een kinderjuf die gevangen zit in een suffe thuissituatie, in een job die niet wordt geapprecieerd en met een passie waar ze geen talent voor heeft: ze zou graag schrijfster worden, maar helaas zijn haar gedichten nogal doordeweeks.

Lisa weet wel wanneer poëzie goed is. En het lot wil dat de gefrustreerde kinderjuf gefascineerd vaststelt dat er een zeldzaam natuurtalent van de letteren in haar klasje zit.

02/04/2019

De overweldigende vertolking van Bebel Tshiani Baloji als de energieke Binti is een ware revelatie. Ze is de hoeksteen van de debuutfilm van Frederike Migom en het is ontroerend om te zien hoe ze van begin tot einde dezelfde naturel uitstraalt. Alleen al haar acteerprestatie maakt het een verplichte paasactiviteit om naar de bioscoop te gaan kijken met de kinderen. Maar deze Vlaamse jeugdfilm heeft nog meer troeven.

20/03/2019

Twee films met Brussel in de hoofdrol krijgen allebei een release op 20 maart. Dat is geen toeval: beide films kijken niet zomaar naar Brussel, maar naar het leven in de hoofdstad na de aanslagen van 22 maart 2016. Goden van Molenbeek is een documentaire over de vriendschap tussen twee jongens, de ene met Chileens-Finse ouders, de andere van Marokkaanse origine.

18/03/2019

Luk Perceval maakt voor NTGent een ambitieus drieluik: omdat één verdriet wat weinig leek, pakt hij uit met het meervoud ervan, The Sorrows of Belgium, met de kleuren van de Belgische vlag als leidraad. Het eerste hoofdstuk, getiteld Black, gaat over Congo. Yellow zal de nazicollaboratie aankaarten. Red zal gaan over de terreuraanslagen in Brussel. Hoeveel Hugo Claus er in de voorstelling(en) zit zal in dit artikel niet worden besproken.
Loading